You Tube facebook
OFERTA PROMOCJE DLA RODZICÓW McCAFE RESTAURACJE

ZNAJDŹ RESTAURACJĘ

Nie wiesz gdzie jest najbliższa restauracja McDonald's? Skorzystaj z wyszukiwarki:

WYSZUKAJ W POBLIZU MNIE
O McDONALD'S

Dociekliwi.pl

Wywiady
prof. Krzysztof Krygier Wydział Nauk o Żywności SGGW, Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

Skład i jakość hamburgerów.

Klasyczna definicja hamburgera ściśle określa, że jest to produkt wytwarzany z mielonego mięsa wołowego wysokiej jakości. I tak powinno być w praktyce.Niestety rzeczywistość często wygląda odmiennie. Przeprowadzone na Wydziale Technologii Żywności naszej uczelni szczegółowe badania pozwalają na stwierdzenie, że określeniem hamburger nazywa się praktycznie każdy produkt z dowolnego rodzaju mięsa. Co gorsze taki, w składzie którego znajdujemy wiele różnorodnych dodatków. Pojawiają się wobec tego zasadnicze pytania: z czego produkuje się hamburgery dostępne na polskim rynku? Które z nich są godne polecenia ze względu na jakość?

Poza nielicznymi pozytywnymi przykładami trudno znaleźć w ofercie rynkowej hamburgery w 100% wołowe. Mięso takie, chociaż najsmaczniejsze jest najdroższe. Obniżanie kosztów produkcji przez wielu producentów skutkuje stosowaniem tańszych surowców. Są jednak pozytywne wyjątki. Spośród kilkudziesięciu hamburgerów różnych producentów przebadanych w ramach naszego projektu oferta McDonald’s była w pełni zgodna z deklarowanym składem. To rzeczywiście hamburger składający się w 100% z wołowiny wysokiej jakości.

Kolejny temat to dodatki. Tańsze mięso to mięso sensorycznie gorsze. Zmusza to producentów do stosowania różnych dodatków. W Polsce dopuszcza się ich długą listę i może dlatego większość rodzimej oferty rynkowej określanej mianem hamburgerów jest prawdziwą kopalnią dodatków. W niektórych wyrobach określanych jako tzw. hamburgery stwierdziliśmy obecność nawet 20 dodatkowych składników: wspomagaczy smaku, konserwantów, aromatów, substancji tworzących strukturę. Także najtańszych wypełniaczy takich jak mąka pszenna, kukurydziana lub sojowa. Wśród analizowanych próbek były przypadki, gdy sam hamburger mięsny (czyli bez bułki) miał prawie identyczny skład jak mięso z bułką. Oczywiste, że takie produkty mają niską wartość żywieniową. Tym bardziej należy kolejny raz pozytywnie wyróżnić produkty z oferty sieci McDonald’s. Na podstawie wyników naszych badań mogę potwierdzić, że to 100% hamburgery wołowe, produkowane bez zastosowania dodatków.

Jakość frytek w McDonald's

Jakość frytek w McDonald's

Niektórzy konsumenci zastanawiają się czy frytki w McDonald’s są dobrej jakości i czy spożywanie frytek jest „zdrowe”?

więcej
 Skład i jakość hamburgerów.

Skład i jakość hamburgerów. (VIDEO)

Zobacz również wypowiedź prof. Krzysztofa Krygiera z Wydziału Nauk o Żywności SGGW w wersji video.

więcej
Zalety wołowiny

Zalety wołowiny

Spośród czterech głównych gatunków mięsa produkowanych i spożywanych na świecie, wołowina jest najbardziej cenioną zarówno przez ko...

więcej
 Zalety wołowiny

Zalety wołowiny (VIDEO)

Zapraszamy do obejrzenia wypowiedzi prof. dr. hab. Andrzeja Pisuli z Wydziału Nauk o Żywności SGGW Zakład Technologii Mięsa.

więcej
Badania jakości tłuszczu smażalniczego

Badania jakości tłuszczu smażalniczego

Zdarza się, że produkty smażone uznawane są jako „niezdrowe”. Pierwszy stawiany zarzut - zawierają dużo tłuszczu.

więcej
 Badania jakości tłuszczu smażalniczego

Badania jakości tłuszczu smażalniczego (VIDEO)

Zdarza się, że produkty smażone uznawane są jako „niezdrowe”. Pierwszy stawiany zarzut - zawierają dużo tłuszczu.

więcej
Skład i jakość hamburgerów.

Skład i jakość hamburgerów.

Klasyczna definicja hamburgera ściśle określa, że jest to produkt wytwarzany z mielonego mięsa wołowego wysokiej jakości. I tak powi...

więcej